Consell de Col·legis d'Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya.

Notícies:

Els premis MXB arriben a la 9a edició amb una clara aposta per la indústria

Josep Amat, premi Manel Xifra Boada a la transmissió del coneixement, i Josep Juliol, premi Manel Xifra Boada a la trajectòria professional, van ser els protagonistes de la gala que organitzen el CETIG i Comexi.

El Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Girona (CETIG) i Comexi Group han lliurat un any més els Premis Manel Xifra Boada, en una gala celebrada aquest divendres al vespre a l'Escola Politècnica Superior de la UdG.

Els premis s'emmarquen dins l'Engidiada, la trobada anual dels enginyers tècnics industrials gironins. L'acte de lliurament ha comptat amb l'assistència, entre altres, de Enric Colet, Secretari general de Justícia de la Generalitat, Joan Alcalà, Regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Isabel Ruiz, Directora dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, Narcís Bartina, degà del Col-legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Girona (CETIG), Ramon Moreno, vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la UdG, Manel Xifra i Pagès, president de Comexi Group, Domènec Espadalé, President de la Cambra de Comerç de Girona i Pere Cornellà, President de PIMEC Girona.

En la novena edició del Premi Manel Xifra Boada a la transmissió del coneixement científico-tècnic s'ha lliurat a Josep Amat i Girbau (Barcelona, 1940). Amat és un científic català, fill del pintor Josep Amat i Pagès. Doctor en enginyeria industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, i catedràtic d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors des del 1983. També és membre de l'Institut d'Estudis Catalans des del 1990 i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des de 2000. La seva recerca s'ha centrat en el tractament digital del senyal i la visió per ordinador, especialment en les seves aplicacions en el camp de la robòtica. Actualment, desenvolupa diferents projectes de recerca en el camp de la robòtica submarina, la robòtica aplicada a la cirurgia i el guiat dels robots mòbils a l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de la UPC. Poden considerar-se com a fites més rellevants aconseguides, la identificació i discriminació del senyal del radar marí (1974), la comunicació persona-ordinador amb la mirada (1987) o haver aplicat el control robotitzat al guiat de la càmera en cirurgia laparoscòpica (1996). Ha rebut la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Internacional de Ciència i Tecnologia de Barcelona el 1992, el Premi a la Creativitat del Col-legi d'Enginyers Industrials de Catalunya (1995), el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (1995), el Premi Ciutat de Barcelona (1996), el Premi d'Honor Lluís Carulla el 1998 i Medalla d'Honor a la Creativitat de la Fundación García Cabrerizo el 2008.

El Premi Manel Xifra Boada a la trajectòria professional s'ha atorgat a Josep Juliol i Vila. Juliol va fundar l'empresa PGI Engineering l'any 1.992 a Girona. Poc després, l'augment de la direcció d'obres a nivell estatal el porta a crear dues petites delegacions a Barcelona i Madrid, formades només per Directors d'Obra. El creixement i evolució de l'empresa van fer que aquestes dues delegacions comencessin a oferir de forma autònoma, tot el ventall de serveis d'enginyeria de PGI Engineering. En l'actualitat l'empresa segueix amb la seva filosofia d'expansió contínua, sempre amb l'objectiu de poder donar el millor i més proper servei als seus clients. Disposa d'oficines a Girona, Barcelona, Madrid, València, Camp De Tarragona, Bilbao, Casablanca i Lima. Va ser Vocal de la junta del CETIG entre els anys 1976 i 1978.

Com cada any els premis Manel Xifra Boada també han fet un reconeixement als joves enginyers tècnics industrials que van rebre el premi al millor projecte de final de carrera per part del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. En aquesta categoria els premiats han estat Georgina Ortiz Brugué, ETI en Mecànica pel seu projecte "Disseny d'un aerogenerador d'eix vertical amb un sistema de posicionament inercial", Cristina González Figa, ETI en Electrònica Industrial pel seu projecte "Línia motoritzada per a una subhasta de peix", i David Martínez Capilla, ETI en Química Industrial pel seu projecte "Disseny d'un electrofiltre a pressió a escala de laboratori per filtrar suspensions sòlid-líquid"

Els premis Manel Xifra Boada

Els premis es van iniciar fa vuit anys, el 2005, poc després de la mort de l'enginyer que els dóna nom: Manel Xifra i Boada. Xifra va contribuir a la creació dels premis, però va morir poc abans de la seva presentació. Per aquest motiu, i abans d'obrir la convocatòria, es va atorgar el primer guardó a títol pòstum a aquest enginyer. D'aquesta manera, els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava, tant des de l'òptica empresarial com familiar.

En anteriors edicions el premi a la transmissió del coneixement científico-tècnic ha correspost a personatges tan destacats com la Universitat de Girona, Jorge Wagensberg, Gabriel Ferraté, Eduard Punset, Joan Peracaula, Pedro Miguel Etxenike i Joan Majó, o el mateix Manel Xifra Boada a títol pòstum. D'altra banda en el reconeixement a la trajectòria professional, s'ha reconegut a persones clau com Jordi Frigolé, Josep Bosch, Josep Serra, Josep Arnau, Joaquim Lleal, Josep Palau o Joan Vidal.

Manel Xifra Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l'Escola d'Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L'any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d'equip pel sector de l'embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col-legiat d'honor del Col-legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya (CETIG

pàgina anteriortornar al llistat de notícies

El Consell de Col·legis d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya està integrat pels membres següents:
  • Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
  • Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Girona
  • Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida
  • Enginyers Tècnics Industrials de Manresa i Catalunya Central
  • Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona
  • Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Vilanova i la Geltrú